fredag 30 januari 2015

Pengar går alltid före människovärdet

Vi har en statsminister som tvekar om vad som är en diktatur. På frågan om Saudiarabien är en diktatur svamlar han något om att det får en utredning avgöra, för att sedan säga att om man bara har att välja mellan begreppen diktatur och demokrati är Saudiarabien en diktatur.
Det är mer än pinsamt. Sverige som försöker framstå som ett land som värnar mänskliga rättigheter och kallas (sig) en "human stormakt", har en ledare som inte vågar ta bladet från munnen ens när Saudiarabien kritiseras av hela världen för sina omänskliga och medeltida straffmetoder, sin kvinnosyn och sin censur av allt fritt tänkande.
Är svenska jobb viktigare än att stå för människovärdet? Uppenbarligen är det så för vår statsminister, som tycker att sälja vapen till denna diktatur är viktigare än att slåss för människovärdet. Och i den minut man definierat Saudiarabien som en diktatur förbjuder svensk lag vapenexport dit, så därför darrar Löfven lika mycket på manschetten som förra försvarsministern Karin Eneström när hon fick samma fråga.
Det kostar för mycket att säga som det är: Saudiarabien är en diktatur. Därför fortsätter hyckleriet.
I vår går det militära avtalet med Saudiarabien ut. Ska bli intressant att se hur MP ställer sig när frågan ställs på sin spets - ska denna förnedrande export äntligen upphöra eller ska vi fortsätta trampa på människovärdet?

5 kommentarer:

 1. Offentliggör surdegarna som ligger i UD-arkiven utan hänsyn till främmande makt. Sossarna kommer få skit för vad de gjort, men det kan vara värt, för att kunna andas frisk luft igen och kunna riva upp papperen man använde för att signa bort nationens heder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessvärre är alla Sveriges regeringar - hittills - lika goda kålsupare. Det ska som sagt bli ytterst intressant att se om man vågar ändra politik nu.

   Radera
  2. Jo, sossarna och moderaterna har så mycket skit på varandra att de inte kan avslöja något skit om varandra för de skulle tillintetgöra varandra. Bara se hur snabbt det blev locket på om biståndsskandalen och Carl Bildts förehavanden i Georgien, 1.5 dagar gick den nyheten i en enda tidning. Sen hade S och M nått en överenskommelse och nyheten försvann lika fort som den kommit. Surdegar på UD skulle kunna förgöra bägge partierna fullständigt.

   Radera
  3. Om nu allt i den där nyheten stämmer. Jag är inte så säker på det.

   Radera
  4. Jodå, den stämde allt finfint. Google translate och mottagar-länder/organisationer är din vän, de har inte vett att veta vad som är hemligt för svensken.

   Radera