fredag 23 januari 2015

Klockan närmar sig tolvslaget

Klockan är nu tre minuter i tolv. Det är experternas på Bulletin of Atomic Scientists (BAS) klocka. Klockan skapades amerikanska vetenskapsmän, delvis samma personer som varit med och tagit fram kärnvapnen, 1947 och den kallas domedagsklockan. Vetenskapsmännen var uppenbarligen medvetna om vilka krafter de tagit fram, som kan utplåna livet på jorden inom en ganska kort tidrymd.
Kärnvapnen är illa nog, men dem kan människan trots allt kontrollera (förhoppningsvis). Men det som nu fått experterna på tidningen BAS är inte hotet från kärnvapen, utan klimathotet. Och det är ett hot som vi människor har mindre makt över, särskilt om vi inte gör något. Och det gör vi inte.
För de rika är det inte lönsamt att göra något och denna lönsamhet går före allt annat, också jordens överlevnad. Under tiden rinner tiden ut och klockan är nu tre minuter i tolv. Tolvslaget är snart här.

2 kommentarer:

  1. Det är kört! När deltagarna i World Economic Forum i Davos resulterar i att de kommer till konferensen i över 1000 privata jetflygplan så inser vem som helst att klockan praktiskt taget är slagen. Det lustiga är att många anser att mänsklighetens utplåning är detsamma som jordens, men frågan är om det i stället inte är jordens räddning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så länge vi inte sätter igång kärnvapenkrig finns nog jorden kvar efter oss.

      Radera