tisdag 13 januari 2015

En liberals syn på prioriteringar i vården

Ett antal cancerläkare har i en debattartikel i SvD lyft fram att den svenska cancervården nu går på knäna i brist på resurser. Bloggaren Foto-Lasse kommenterar detta förtjänstfullt i ett inlägg http://fotolasse.se/index.php/samhalle/spara-skattesankningen-den-behovs.htm
Liberala Ungdomsförbundets sjukvårdspolitiska talesperson Kajsa Dovstad kommenterar också läkarnas inlägg i en replik i SvD. För henne är slutsatsen självklar: Vården måste prioritera och framför allt inte lägga resurser på de svårast sjuka, de kommer ju ändå att dö inom kort.
Att höja skatten är inte tänkbart för denna liberal, det orkar inte svenska folket med och företagen flyttar utomlands om så sker. Istället är det mellan skolan, försvaret och bidragssystemen man måste prioritera. Och Kajsa tycker att bidragssystemen är det självklara valet. Och det kan hon ju ha rätt i om hon med bidragssystem menar bidragen till aktörer inom vård, skola och omsorg som nu skor sig på våra skattepengar. För att inte tala om Rut och Rot och allehanda stöd till företag för att de ska anställa.
Men troligtvis menar inte Kajsa dessa bidrag. Istället anser hon att det som många av oss kallar försäkringar, såsom a-kassa och sjukförsäkring, samt socialbidrag, är det som ska stramas åt.
Men enklast är ju att inte vårda de sjukaste, de dör ju snart i alla fall, så kan vi öppna ytterligare en vårdcentral för förkylda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar