söndag 22 februari 2015

Ett läckande hot

Än en gång läcker kärnkraftverket Fukushima i Japan radioaktivt vatten ut i Stilla havet. Kärnkraftverket råkade ut för en härdsmälta 2011 i samband med en tsunami. Efter det har det gång efter annan läckt från detta verk.
Fortfarande 2015 talar vi om kärnkraft som ett alternativ för vår energiförsörjning. Det pratas om hållbarhet och miljökrav och är det något kärnkraften inte står för är det dessa faktorer. Det finns ingen hållbarhet i något som är fossilberoende. Och uranbrytning är bland det farligaste som finns i utvinning.
Vi drabbades (och drabbas fortfarande) av haveriet i Tjernobyl. Cesiumhalterna i fisk, svamp, bär och kött från mellersta Norrland är fortfarande förhöjda. Häromåret var Forsmark nära en härdsmälta. Föreställ er ett Fukushima vid Östersjöns kust. Stora delar av havet skulle bli obrukbart för fiske och bad. Närliggande orter skulle bli obeboeliga för överskådlig tid. Sannolikhetskalkylen har redan spruckit på några ställen i världen.
Dessutom står ju flera kärnkraftverk stilla stor del av tiden, vilket talar för att vi egentligen inte behöver den här kraftkällan. Det absolut viktigaste för den energiöverenskommelse som regeringen pratar om, är att ta bort kärnkraften ur kalkylen så att vi verkligen kan komma till ordentligt skott med alternativen.

1 kommentar:

  1. De har inte kapaciteten att handskas med vattenmassorna. De här "läckorna" kommer med jämna mellanrum. Verkar som planen är att de skall smyga ned hela jävla reaktorn i stilla havet i smyg.

    Det var förra året Tepco gick ut med ett "Call for technology", där de efterlyste tekniker i produktionsskala som skall kunna ta hand om flera radioaktiva isotoper som förekommer i höga halter i Fukushima. Tro mig när jag säger att de problemen de sökte en lösning för inte är lösta än, även om de fick in lösningar så tar implementation ett tag. Så vi kan se fram emot mer "läckor" till tekniken finns på plats i produktionsskala.

    SvaraRadera