måndag 24 december 2012

Ägande överreklamerat

Idag skriver PJ Anders Linder om ägandets välsignelser. Han oroar sig över ett inlägg på Brännpunkt där två moderater skriver att privatiseringarna nått vägs ände.
Men oroa dig inte. PJ. Har du inte lärt dig än hur de s k nya moderaterna fungerar? De säger ett men gör ett annat. Nu har de upptäckt att en majoritet faktiskt ogillar de flesta privatiseringar. Då gäller det att stämma i bäcken och förklara att "nu tänker vi på samhällsnyttan". Men nu har de inte längre Per Schlingman som kan tala orwellskt nyspråk, så trovärdigheten i budskapet känns noll.
Sen kan man ju fråga sig hur mycket frihet det finns i ägande. Skulle du PJ säga att alla som lånat till sina bostäder det senaste decenniet har någon större frihet? Särskilt som det inte finns något alternativ att bo, så som hyresrätt, om man skulle råka så illa ut att man ställs på bar backe.
Och för vilka har privatiseringarna i den offentliga sektorn ökat friheten, utom för dem som är de nya ägarna? Men folk kan ju välja nu, säger du. Ja, men inte till glädje för samhälsnyttan, dvs den vi alla är betjänta av. Ökad segregering, dyrare produkter, i många fall mycket sämre kvalitet ökar inte friheten i vårt samhälle. På något plan drabbas vi alla av ökade klyftor, också de välbeställda (ökad brottslighet t ex).
Ägande är klart överreklamerat såvida du inte betalt dina skulder. Då hjälper det inte att be gud förlåta dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar