tisdag 18 december 2012

Centern i 1912 års dräkt

Ledarredaktionerna har inte ord nog att beskriva de stora partiernas otydlighet, om socialdemokraterna i Aftonbladet och moderaterna i Svenskan.
Ett parti har dock verkligen tagit bladet från munnen. Det är väl den sista desperata dödsryckningen. Centern lanserar sig nu som inte bara nyliberala utan rent libertarianskt, som AB skriver.
"Vår otydlighet är den främsta orsaken till att väljarna bestraffar oss i val och opinionsmätningar. Det är inte väljarna det är fel på utan oss. Därför måste vi återigen börja prata värderingar och idéer. För när värderingarna är tydliga blir också sakpolitiken logisk och begriplig för väljarna, oavsett om de håller med eller inte. Det är otydligheten som är det största hotet mot ett parti, inte förmågan att vara tydlig och väcka känslor." skriver centerpartisten Per Ankersjö i Svenskan.
Han menar att centern är mest känd för sitt motstånd mot kärnkraft på 70-talet. "Hur många andra partier förknippas med och får i dag försvara ställningstaganden som är 35 år gamla?" frågar han sig. (Ja, fråga någon vänsterpartist).
Desto märkligare blir det uttalandet när han längre ner i artikeln skriver: "När gruppen i dag lägger fram förslag till nytt partiprogram för Centerpartiet tar vi fasta på de värderingar som genomsyrade partiets första program 1912."
Han har inte ens förstått att centerns framgångar på 70-talet byggde just på motståndet mot kärnkraft. När Fälldin ändå dagtingade med sitt samvete och laddade nya reaktorer sjönk trovärdigheten och intresset mer och mer.
Så nu blir centern tydliga med sin libertarianska linje. "Tanken om varje persons okränkbara rätt att få bestämma själv över sitt liv och en instinktiv misstänksamhet mot centralmaktens begär att inskränka denna rätt. " är kontentan. Mitt Romney kunde inte ha sagt det bättre.
Aftonbladet sammanfattar så här: "Ett exempel är familjepolitiken:

"Politiken bör varken avgöra hur många människor man får leva tillsammans med, gifta sig med eller vem som ska ärva ens tillgångar."
Konkret vill man alltså införa månggifte och ta bort den laglott som gör att barn har rätt att ärva hälften av sina föräldrars egendom.
Centerpartiet öppnar även för att ta bort skolplikten, avskaffa anställningsskyddet, införa fri invandring och för att Sverige och EU ska styras federalt. Som USA."
Ankersjö eftersträvar debatt. Det gäller att bli lika extrema som SD, det parti som omtalats mest av alla under hösten och därför rusar uppåt i opinionsmätningarna.
Lycka till, säger jag.


1 kommentar:

  1. Käner man ett antal av Centerpartiets kärnväljare (bönder) förvånas man inte över 1) partiets tillbakagång, 2) intelligensnivån hos centerpartister.
    Snart är det dags att rödlista centerpartister, de är nämligen starkt utrotningshotade.

    SvaraRadera