lördag 29 december 2012

Låt kommunerna skapa riktiga jobb

I dagens huvudledare i DN föreslår skribenten att Anders Borg ska ta sig en titt på på ett förslag från nationalekonomerna Lars Ljungqvist och Thomas Sargent: "Ett förslag som är värt att pröva återlanserades i höstas av nationalekonomerna Lars Ljungqvist och Thomas Sargent på DN Debatt (7/10). Det handlar om så kallade välfärdsjobb, som innebär att långtidsarbetslösa erbjuds meningsfulla arbetsuppgifter inom offentligt finansierad vård och omsorg. Tjänsterna skulle inte ställa krav på omfattande förkunskaper.

Vinsten för samhället skulle vara dubbel. Dels kan den arbetslöse återvända till arbetsmarknaden, dels fylls verkliga behov inom välfärdssektorn.
Ljungqvist och Sargent, som båda är ledande ekonomer, bedömer att förslaget inte tränger undan vanliga jobb. Tvärtom räknar de med betydande samhällsvinster."
Ja, vad kan man vänta sig av nationalekonomer. Ingen kontakt med verkligheten eller hur det ser ut i den offentliga sektorn idag.
För det första kan man fråga sig varför det just i vård och omsorg inte ska krävas några förkunskaper (f ö finns det tillräckligt med okunniga i den privata lekstugebranschen inom området). Vem vill vårdas av okunnig personal? Det mest samhällsekonomiska vore naturligtvis att man faktiskt bemannar denna sektor efter behov med riktiga jobb (kommer ni ihåg när moderaterna hånade S för att de inte skapade riktiga jobb). Det gynnar både arbetslösa och dem som tar del av tjänsterna.
Med tanke på hur mycket politikerna kan ta ut i ersättning plus pension dräller det av pengar i kommunerna. Använd dem till medborgarna!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar