lördag 22 december 2012

Centern skräms inte av opinionen

Centerpartiet går upp och det går ner i opinionsmätningarna. Samtidigt. Det visar bara hur otillförlitliga dessa mätningar är. De mäter inte opinionen, men de påverkar den med hjälp av medierna.
Medierna har t ex ägnat hela hösten åt SD. Precis innan järnrörsfilmen kom jätteartiklar om SDs framgångar i opinionen och Jimmie Åkesson var på varenda förstasida. Det gav legitimitet åt partiet. Alltså kände fler att de kunde stödja partiet.
Kanske använder många dessa undersökningar för att skrämma de partier de normalt röstar på. De säger något annat för att ge partierna en tankeställare. Det kan nog gälla för C. Så länge det inte är allvar kommer opinionen att svänga.
Centern verkar dock inte ha fått skrämselhicka av opinionssiffrorna utan klafsar på i ullstrumporna allt längre högerut. Kanske tror de att moderaternas succéliberalism ska smitta av sig på dem. Men de har inget förstått. Man får ju inte säga i klartext vad man ska göra - typ platt skatt eller slopad skolplikt. Man måste ju säga motsatsen. Sedan inför man det ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar