onsdag 19 december 2012

All makt åt fastighetsägarna!

Som om inte hyresgästerna redan är missgynnade kommer nu ytterligare sten på börda. Dels röstades delar av alliansförslaget om att de som hyr ut som bostadsrätt får ta ut hela sin kostnad som hyra igenom i riksdagen. Fri hyressättning m a o.
Men idag publicerades också en utredning om hyresbostäder som förespråkar marknadshyror rakt över. Dessutom ska hyresgäster inte längre kunna klaga på ockerhyror i hyresnämnden. All makt åt fastighetsägarna m a o och Hyresgästföreningen ska näpsas. En utredning helt i alliansens smak.
Det kommer att byggas fler hyresrätter på detta sätt, menar utredaren. Ja, kanske, men vem kommer att ha råd att bo i dem?
Välldigt många av de bostadslösa är ungdomar som önskar flytta hemifrån eller vill lämna sitt (med dagens omröstning) allt dyrare andrahandsboende. Men kan de betala 10 000 för en etta? Särskilt som flera allianspartier vill ha sänkta ingångslöner för ungdomar.
Om denna verklighetsfrämmande utredning blir verklighet kommer bostadsbidragen att slå i taket. Och då vet vi vad regeringen gör: Bostadsbidrag betalas bara ut i X antal dagar. Sen väntar vräkning med ökad barnfattigdom som följd.
Hur länge står vi ut i ett samhälle där de rika makthavarna bara ser till att berika de redan välbeställda? På de övrigas bekostnad dessutom.

2 kommentarer:

  1. Nej, det kommer inte att byggas fler hyresrätter. Dagens bostadsbrist måste bestå i evig tid för att inte skapa en bostadsbubbla. Att bygga bort bostadsbristen innebär sänkta priser på bostadsrätter och vilka vill ha det? Bankerna?
    Omvandligen och utförsäljningen av allmännyttan innebär evig bostadsbrist.

    SvaraRadera
  2. Lasse
    Du har nog rätt. Men jag börjar undra om alla allianspartier förstått att det var så här det skulle bli. Fast de kan ju läsa "Det sovande folket" så får de facit.

    SvaraRadera