söndag 2 december 2012

Låt barnen höra präster och imamer

Jag kan inte bli riktigt upprörd över debatten om att vara eller inte vara i kyrkan på skolavslutningar och advent och när det nu är aktuellt. Varför inte se det som ett studiebesök? Det är deprimerande hur lite ungarna vet om kristendomen, på vilken vår kultur vilar. Och då menar jag inte den konfessionella delen, utan kunskap om bibliska historier och annat som en bakgrund till vårt samhälle. Snart kan de inte ens lösa ett korsord för att det som för bara någon generation sen var självklarheter är totalt främmande.
Motsvarande kunskap gäller förstås övriga religioners bakgrund. Och det blir alltmer relevant i ett mångreligiöst samhälle.
Men jag hävdar fortfarande att kunskapen ska handla om religionskúnskap, inte om konfessionell påverkan. Det får föräldrarna sköta. Men barnen behöver en bakgrund för att kritiskt ta ställning till sina föräldrars utgångspunkter. T ex genom att veta hur mycket gemensamt som finns i kristendom, islam och judendom, som alla stammar ur samma källa med likartade berättelser.
Så låt dem höra präster och imamer m fl, men diskutera också det som de hört. Det borgar för ett kritiskt tänkande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar