lördag 25 maj 2013

Det är dags för arbetstidsförkortning

Tiden är kommen för en arbetstidsförkortning. Allt talar för detta. Forskningsresultat visar att vi idag inte orkar med både ett intensivt arbetsliv och ett krävande hemliv. Det ger allt fler personer med utmattningssyndrom.
På den andra sidan finns de som inte alls har något arbete. Det skapar också ohälsa och en utslagning i samhället som t ex kan bidra till det vi ser i Husby m fl segregerade förorter.
Vinsten med en sådan arbetstidsförkortning skulle ge fler jobb, större skatteintäkter, bättre hälsa och färre i social utslagning.
Det som hela tiden är kruxet är kostnaden för arbetsgivarna. Men det kan ju inte vara helt omöjligt att skapa ett avgiftssystem som inte hindrar arbetsgivare från att anställa. Samhällsvinsterna för fler i jobb är så uppenbara.
Vänsterpartiet har sex timmars arbetsdag i sitt partiprogram och nyss blev miljöpartiets styrelse överkörda av sin kongress och som nu kompromissat sig fram till ett förslag på sju timmar (något att börja med i alla fall). Stora delar av socialdemokraterna är också intresserade av denna reform, så kan man bara lösa frågan om anställningskostnad så borde det inte vara några problem.
Att få alliansen att tänka i dessa banor är väl helt uteslutet så det kanske bör vara de stora fackliga organisationerna som arbetar fram ett förslag (gärna med arbetsgivarna om det går), som kan presenteras lagom till valet. Det är bara att sätta igång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar