torsdag 30 maj 2013

Arbetsmarknadsprövning är bra

LOs rapport om brister i arbetskraftsinvandringen får givetvis hård kritik på DNs ledarplats, men också Aftonbladets ledare är tveksam. Lena Mellin, ABs politiska redaktör, gastar om att gå främlingsfientliga ärenden.
Det är väl mer främlingsfientligt att ta hit folk på falska premisser. Skumma företag som vill ha lågavlönad arbetskraft utan rättigheter. Inte minst att de luras att de fått ett kontrakt, när det är Migrationsverket som sagt OK. Dessa avarter måste upphöra.
Självklart ligger det inte i regeringens intresse, att ändra på detta, man vill ju ha en låglönemarknad á la USA.
LO vill återgå till det gamla systemet med arbetsmarknadsprövning, dvs en myndighetsprövning för att se att det verkligen finns en brist i den yrkeskategori som vill invandra. Jag kan inte se något fel i detta. Idag kommer arbetskraftsinvandrarna till branscher där det inte finns bristande yrkeskompetens, i städ- och restaurangbranschen. För många arbetslösa i Sverige är det branscher där de kan börja sitt yrkesliv, framför allt om man saknar högskoleutebildning.
DN talar föraktfullt om att en indisk restaurang måste anställa en "korvmojsnisse" istället för en indisk kock. Men man behöver faktiskt inte vara indier för att laga indisk mat. Man kan vara av vilken nationalitet som helst som redan finns här (kanske även indier).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar