söndag 5 maj 2013

Sverige alltmer korrumperat

Man behöver bara öppna sin dagstidning för att se arr Sverige håller på att korrumperas totalt. Överallt dessa lurendrejare som skor sig på andra människor.
Men vår regering har också gjort det så mycket lättare för personer med oseriösa motiv. Hela den privatiserade offentliga sektorn är en uppsjö av allt från korrupta/okunniga upphandlingar till alla lättnader i lagstiftningen så att t ex oseriösa s k företagare kan ta hit människor från andra länder och utnyttja dem. Samtidigt som kontrollinstanserna säger att "åh det visste vi inte" "det har vi inte haft anledning att kontrollera". Just när det gäller arbetskraftsinvandring motsätter sig dessutom migrationsministern en skärpt lagstiftning med mer kontroll. Allt medan människor far alltmer illa.
Det som inte privatiseringsivrarna verkar (vilja) förstå är att när pengar och vinst är inblandade lämnas fältet öppet för lycksökare. Jan Björklund t ex, vägrar inse att skolpengen är en av rötterna till att den svenska skolan är på väg ner i ett svart hål. Om vinst är målet (och det är det för alla företag) kommer vissa att utnyttja alla tänkbara sätt för att öka denna vinst. Vi ser hela tiden skräckexempel på detta (väga blöjor, sätta Godkänd på knappt läskunniga elever, ta betalt av landstinget för icke genomförda sjukbesök etc etc)
Och eftersom alla de som utför tjänster åt dessa företag är rädda för repressalier (mista jobbet, bli hemskickad, hotad på andra sätt) har vi bara sett toppen på isberget.
Det minsta som kan begäras är ökad kontroll av de företag som arbetar inom offentlig verksamhet. Och sedan verkar mer än stickprov behövas för övrig verksamhet i landet, där vi ständigt får höra om missbruk av olika slag (inte minst inom livsmedelsbranschen).
Och så har vi de lobbande politikerna dessutom. De som direkt från regerinskansliet och till hialösa belopp anlitas av närmsta PR-byrå för att påverka sina forna kamrater. Korruptionsrisk  högst upp i näringskedjan. Men där pengarna går in går vettet ut.

2 kommentarer:

  1. Privatisering och korruption är samma sak.

    Rekommenderar gemensam välfärds inlägg i frågan.
    http://gemensam.wordpress.com/2013/05/05/vardprofitorerna-ar-som-bilindustrin-fast-anda-inte/

    SvaraRadera