fredag 9 november 2012

SD kan hamna i regeringsställning

SD ökar i Demoskops senaste mätning till 9 procent och är nu tredje största parti. Och nu har plötsligt moderaterna dragit öronen åt sig. Det visar sig att det är moderaterna som tappar mest till SD. SD har ju i riksdagen mest fungerat som hjälpgumma åt regeringen och till 90 procent röstat med alliansen i olika frågor.
Så de har m a o inte varit något större problem för regeringen. Men nu, när de börjar knapra in på väljarstödet vaknar ministrarna. Både Reinfeldt och Bildt har varit ute och talat om hur skadliga SD är. Tyvärr har de nog reagerat för sent. Men framför allt har de bäddat för den här utvecklingen själva.
I samhällen med ökade klyftor, arbetslöshet och bostadsbrist, söker folk syndabockar, snarare än att se vad som orsakat nedgången.
Och vad är enklare än att skylla på invandringen? Åkesson bollar med siffrorna som en misslyckad jonglör. Han säger sig ha lösningen på utanförskapet - vilket för SD innebär att invandrarna hålls utanför Sverige.
Med SD som tredje största parti finns risken att de hamnar i regeringsställning. De behöver ju bara rösta nej till alla andra konstellationer (såvida man inte hittar en blocköverskridande lösning, vilket nog Löfven önskar får man en känsla av).
Istället för att ligga och trycka i mittfåran krävs nu en tydlig politik med social inriktning. Majoriteten av svenska folket vill t ex inte ha vinst i välfärden - målet för välfärden är nämligen ett helt annat än att skapa vinst åt företag. Beskriv saker utifrån hur man vill ha det istället för att vara så defensiv.
Vi kan ju se att svenskarna inte vill ha ökade klyftor - då måste det till en annan politik. Och den har varken SD eller alliansen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar