onsdag 28 november 2012

Kryphål istället för jobb

Åkerierna varnar för snökaos för att man skärpt kontrollen för efterlevnad av tillsynen för förarnas kör- och vilotider.
"- Det kommer att saknas resurser och personer för att sköta snöplogningen. Det är svårt att veta hur det slår, men det kommer att påverka vägarna och trafiksäkerheten, säger vd Johan Lindström. Förare och företag som bryter mot reglerna riskerar att få dryga böter, enligt Sveriges Åkeriföretag.
- Vi kan inte göra den eftergiften som polisen kunde. Vi har inte det mandatet, säger Henrik Olars, pressansvarig för vägtrafik och järnväg vid Transportstyrelsen.

- Vi har försökt hitta något kryphål från EU-reglerna, men inte hittat det. Vi vill ju naturligtvis inte att det ska vara ett problem för trafiksäkerheten, säger han."
Det är kryphål man vill hitta alltså. Hellre än att anställa några fler som kan avlösa, ska förare ut igen och röja. Vad då skapa jobb?
Om kommunen istället hade haft kvar huvudmannaskapet för snöröjningen, kunde man ha en kader av personer som kan göra lite av varje, där något behöver göras. När varje tjänst är upphandlad på millimetern, kan de anställda bara användas till just det och inget annat.
Ja, men det kostar, ropar någon. Men snökaos kostar också, det har vi ju fått erfara varje vinter hittills, även när polisen gjort eftergifter. Människor i jobb kostar mindre än människor utan jobb.
Men om låg skatt är politikens enda mål så får vi också kaos. Det är bara att se sig omkring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar