måndag 19 november 2012

Vi närmar oss "the tipping point" för klimatet

Jorden kan bli fyra grader varmare redan 2060 varnar en klimatrapport från Världsbanken. I så fall står jorden inför en mycket allvarlig katastrof där stora delar av planeten kan bli obeboeliga.
Jag läste ett antal bloggkommentarer till artiklar om detta. En svärm av klimatförnekare uppenbarade sig. Det här är bara ett sätt att öka skrämseln inför det nya klimattoppmötet i Doha senare i höst, menar de. Och hur räknar de här klimatforskarna egentligen, temperaturen har ju inte stigit så mycket hittills.

Dessa bloggare har uppenbarligen inte hört talas om den s k "tipping point". Den inträffar när stressen på ekosystemen blivit för stor och det inte längre går att hindra en försämring. Vi är mycket nära denna tipping point på många områden redan, bl a när det gäller vattenförsörjning. När denna tipping point inträffar går också allting mycket fortare, för olika faktorer påverkar varandra. Att isarna nu smälter så snabbt i Arktis har att göra med att mer mark nu ligger bar och därmed drar till sig mer solvärme som i sin tur smälter ytterligare is.
Det är mycket viktigt att ledarna på klimatmötet tar sig samman, vilket de inte gjorde i Köpenhamn. Man har inte ens försökt nå 2-gradersmålet utan fortsätter bara som förut.
Det finns m a o anledning till pessmism, för de flesta fortsätter att sticka huvudet i sanden.

2 kommentarer:

  1. Och vilken är källan till dina påståenden?

    SvaraRadera
  2. Just den rapport som jag hänvisar till. Jag säger inte att vi är där än, men fortsätter vi som hittills kommer vi dit.

    SvaraRadera