fredag 16 november 2012

Vedergällningens meningslöshet

Så är vi tillbaka i vedergällningens tid. Detta begrepp som gör att kriget i Mellanöstern aldrig tar slut. Så fort den ena eller andra skjutit någon raket är det dags för vedergällning. Och meningslösheten fortsätter och positionerna låses ytterligare.
Man kan ju tycka att varför ska Hamas skjuta raketer mot Israel. Det vet ju hur det går, och deras hopträngda befolkning drabbas allt mer. Men hur ska en instängd befolknings frustration hanteras? Alla i Gaza blir dagligen provocerade av israelisk militär, fler bosättningar byggs på deras mark, deras hus rivs etc. Då och då brister tålamodet. Fast man vet att det är meningslöst och att ingenting blir bättre.
Självklart är det bättre med den diplomatiska vägen. Och den går via andra länder som måste erkänna FN-status för Palestina, länder som vårt som måste erkänna Palestina som nation.
Att tillräckligt många slår fast att Palestina finns och nu är det bara för Israel att packa sig därifrån. Men det krävs förstås också en intern process i Gaza och på Västbanken om en enig linje.
Om om inte funnits hade EU accepterat valresultatet där Hamas segrade. Då kanske inte det palestinska folket känt att demokrati enligt västerländsk modell inte är värd något.

2 kommentarer:

  1. I broschyren "Om kriget kommer" som distribuerades till samtliga svenska hushåll stod det att om vi råkade ut för en ockupation på samma sätt som palestinierna skulle motståndet aldrig upphöra. Vi skulle fortsätta bekämpa ockupationsmakten i all evighet fick vi läa oss. Helt enligt folkrätten. Alla påståenden om att motståndet skulle upphöra skulle betraktas som falska. Möjligtvis kan palestinierna i Gaza råkat komma över några exemplar av den svenska broschyren?
    Samma sak stod också i telefonkatalogen i många år.

    SvaraRadera
  2. Jag minns den. Den blev aktuell under Kubakrisen. Och det är klart att palestinierna inte ska ge upp. Men de kan aldrig vinna militärt, det måste till ett avtal och det måste innehålla palestiniernas rätt till en egen stat. Och där är det internationella samfundets roll enormt viktig. Det är dags att isolera Israel så länge de fortsätter ockupationen.

    SvaraRadera