fredag 16 november 2012

Sverige stöder ultrakonservativ Borg

Ännu en trist nyhet. Regeringen har tappat ännu en boll och använder inte sitt inflytande i EU genom att rösta nej till den ärkekonservative Tonio Borg från Malta, som väntas bli kommissionär för hälsofrågor i EU. En tung post där också alla frågor som rör kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter ligger.
Fast Borg har på hemmaplan inte tyckt att kvinnor ska ha några rättigheter när det gäller sådana saker. Abortförbud i alla situationer, även vid våldtäkt och om moderns liv är i fara. Ingen skilsmässa även om kvinnan blir misshandlad (gäller förstås även män). Inget intresse att driva frågor som för framåt i de här frågorna.
I Fokus denna vecka berättar Lisa Bergman i en artikel om ett fall på Irland där en kvinna drabbades av ett utdraget missfall. Trots att hon och hennes man i tre dagar vädjade till sjukhuset om att avsluta graviditeten, möttes de av nekanden, information om att fostrets hjärta fortfarande slog och att Irland "är ett katolskt land". Det slutade med att både modern och fostret dog.
Så ser det ut i länder med hårda abortförbud. Är det personer med sådana uppfattningar vi vill ska driva dessa frågor i EU?
Sveriges EU-parlamentsledamot Cecilia Wikström har gått ut hårt mot att denna person blir vald. Trots det ser det ut som att Sverige tänker rösta ja istället för att utnyttja sin ställning som ledande inom det s k SRHR-området (sexuell o reproduktiv hälsa o rättigheter). Kanske fler länder då hakat på. Istället ser vi hur konservatismen breder ut sig i EU och gynnar bakåtsträvande krafter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar